Vyhľadávanie

smahu počasie
TOPlist

Ako cestovať autom s deťmi na dovolenku? V noci alebo cez deň?

27.01.2012 03:01
 Aj toto leto sa nájdu ľudia, ktorí pôjdu na dovolenku autom. Ak idú aj s deťmi, mnohé sa komplikuje. Ísť s nimi cez deň alebo v noci?

Cestovať autom s malými deťmi nie je jednoduché ani na kratšie vzdialenosti. Pri dlhších cestách je to o to horšie.

Cestovanie s deťmi počas dovolenky nepatrí medzi romantické zážitky, tvrdí psychológ. A cestovať v noci alebo cez deň? Oba spôsoby majú svoje svoje výhody a aj nevýhody. Zdá sa však, že viac výhod má cestovanie cez deň.

Karol Kleinmann, dopravný psychológ z pracoviska dopravnej psychológie Salvus nám povedal, že sa netreba spoliehať na to, že deti budú na ceste v noci spať. Nie je vylúčené, že práve, keď sa na to budete spoliehať, deti spať nebudú. A keďže sa nebudú môcť zabávať pohľadom na krajinu, svoju pozornosť obrátia smerom do auta.

Preto je podľa Karola Kleinmanna vhodné, aby aj v noci venoval niekto z dospelých deťom, ak to bude potrebné. A skôr ich upokojíte tým, ak ich zabavíte hrami, nie okrikovaním. Aj vodič potom bude vo väčšej pohode.

Ak idete ide s deťmi prvýkrát na cestu motorovým vozidlom počítajte s tým, že

všetko bude trvať akosi dlhšie ako keby ste išli iba sami s partnerom,
počas presunu určite niečo zabudnete na čerpacej stanici,
z vašich vždy poslušných detí sa stanú hyperaktívni darebáci.
Dôležité je podľa psychológa správne načasovanie odchodu.

Svoje deti pozná najlepšie rodič. Pozná ich denný režim a najlepšie vie odhadnúť, v ktorom období budú deti najpokojnejšie. Je potrebné aby mali deti počas cesty dostatočný pitný režim a neboli príliš najedené. Ak nemáte klimatizáciu musíte častejšie sledovať ich pitný režim aby sa neprehriali.

Pri starších deťoch rodičia často riešia, že by im cestu uľahčili utišujúcimi liekmi. V diskusiách na rodičovských portáloch neraz vyskočí otázka, či je vhodný diazepam na utlmenie detí. "V žiadnom prípade," reaguje detská lekárka Elena Prokopová. "Ide len o zjednodušenie si situácie, o prospech rodičov a nie dieťaťa." Na nevoľnosť odporúča, či už klasický kinedryl alebo homeopatikum cocculine, ktoré treba prvýkrát podať deň pred cestou.  

Cestovanie na dovolenku v noci
"Profesionálni vodiči považujú jazdu motorovým vozidlom  v noci za oveľa náročnejšiu ako cez deň. Pochopiteľne aj medzi nimi existujú výnimky , ale najvážnejším argumentom proti jazde v noci je narušený fyziologický  biorytmus organizmu. Nie každý patrí medzi tzv. sovy, čiže osoby, ktoré dokážu byť dlho do noci hore a majú pocit, že sú úplne bdelí a akční," uviedol Kleinmann.

Výskumy spánkových laboratórií ukázali, že najlepší čas pre odpočinok a spánok je medzi 22. hodinou a 6-tou ráno. Podľa psychológov máme každý svoju spánkovú normu a nemali by sme sa s ňou zahrávať. Počas dovolenky však ide o jednorázovú akciu, takže by to nemalo mať dlhodobé dôsledky. Napriek tomu pri šoférovaní v noci číhajú nebezpečenstvá.

Zhoršené videnie v noci
V  noci sa zhoršujú podmienky na videnie. Nepriaznivo pôsobí najmä oslňovanie protiidúcich vozidiel.

"Tzv. krátka "slepota" po oslnení alebo zlý technický stav oproti jazdiacich vozidiel (nezriadené svetlá oproti idúcich vozidiel, zapnuté iba parkovacie svetlá, nesvietiace stopky) nás môžu natoľko dezorientovať, že nedokážeme správne odhadnúť situáciu pred nami," upozornil Kleinmann.

Zdravé oko mladých vodičov sa adaptuje na oslnenie v noci za sekundu u starších až za 3 sekundy, tvrdí psychológ. "V noci sú narušené základné funkcie oka, a to vizuálna ostrosť, farebné videnie a hĺbka videnia. Tmavá bezmesačná noc znižuje ostrosť zraku až o dve tretiny. Následne sa vodič horšie orientuje v priestore, ťažšie odhaduje rýchlosť ostatných vozidiel, čím sa mu predlžujú reakcie na okolité podnety."

Aj keď v noci klesá premávka takmer desaťnásobne, počte nehôd v porovnaní s dňom je približne rovnaký.

Podľa Kleinmanna bola znížená adaptabilita na šero a tmu zaznamenaná u vodičov nad 40 rokov. "Vodiči nad 45 rokov a osoby so psychosomatickými ochoreniami, ako je hypertenzia, cukrovka, ischemická choroba srdca, poruchy pečene a ďalšie, znášajú jazdu v noci dvakrát horšie ako ich mladší kolegovia."

Problémy s prispôsobením sa jazde v noci
Ak vodič nemá dlhodobé skúsenosti s jazdou v noci, určite sa stretne s tým, že po polnoci naňho príde spánok a najhorší čas je pred svitaním medzi treťou a štvrtou hodinou.

"Tento čas je známy aj ako čas "smrti". Na svitaní končí totiž končí jeden fyziologický biorytmus a všetky zmyslové orgány ako by prechádzali "reštartom". Práve v tomto období je zaznamenaný zvýšený počet dopravných nehôd, lebo tento čas je zvyčajne spojený aj s poslednými kilometrami pred cieľom. Už sa vidíme slniť na pláži alebo plávať v mori a toto krátke odpútanie našej pozornosti spojené s únavou môže skončiť veľmi tragicky," vysvetľuje Kleinmann.

Ak sa však predsa rozhodnete cestovať v noci, mali by ste podľa Karola Kleinmanna dodržiavať nasledovné pravidlá:

za volant si sadajte odpočinutý a vyspaný,
majte vedľa seba spoľahlivého spolujazdca-navigátora, ktorý sleduje cestu s vami a dopredu vám hlási odbočenia a nezvyčajné situácie,
každé dve hodiny si robte krátke prestávky a po štyroch hodinách sa vystriedajte za volantom,
nespoliehajte sa  na kávu a energizujúce nápoje, ich pôsobenie je obmedzené,
po polnoci zvýšte opatrnosť a znížte  rýchlosť minimálne o 10 %,
medzi treťou a piatou hodinou ráno zastavte na parkovisku, krátko si pospite a s vychádzajúcim slnkom sa znovu vydajte na cestu.
Cestovanie s deťmi cez deň
Karol Kleinmann tvrdí: "Ak sa rozhodneme pre cestu cez deň, je potrebné vyraziť na cestu tak, aby ste nezachytili rannú dopravnú špičku a rýchlo sa dostali na diaľničné úseky, kde cesta ubieha rýchlejšie a pohodlnejšie. Deti zvyčajne sledujú okolitú krajinu a ak sa pravidelne každé 2-3 hodiny zastavíte na čerpacej stanici alebo motoreste, býva to pre deti nezabudnuteľný zážitok. Najmä ak dostanú nejakú malú netradičnú dobrotu."

Deťom zastávka pomôže nielen tým, že zmenia polohu svojho tela, ale je pravdepodobné, že sa budú tešiť na ďalšie zastavenie a budú netrpezlivo počítať kilometre do ďalšej prestávky.

"Je dobré, ak spolujazdec, zvyčajne matka, okrem pomocnej navigácie, rozpráva deťom cez aké úseky krajiny práve prechádzate, aby aspoň čiastočne odpútala pozornosť nudiacich sa deti," tvrdí psychológ.

Spievanie rôznych piesní sa odporúča iba vtedy, ak to všetkých baví a neruší to vodiča. V opačnom prípade sa spev stáva pre vodiča jedným z najťažších stresogénnych faktorov.

Neodporúča sa ani čítanie kníh alebo časopisov, lebo pri kolísavom pohybe vozidla sa veľmi rýchlo unavujú oči.

"Je vhodné, ak pri dlhých cestách (okolo 800-1000 km) si cestu rozdelíte na dve časti a niekde prespíte. Na raňajky v tirolských Alpách alebo na grilovanú jahňacinu v miestach, kde sa vo filmoch preháňal Vinetou, sa mnohokrát spomína častejšie, ako na pobyt pri mori," dodal Kleinmann.

Nočná jazda na dovolenku s deťmi
Ak sa rozhodnete pre jazdu v noci, mali by vaše deti patriť medzi spachtošov a flegmatikov, ktorým budú ľahostajné mihajúce sa svetlá okolo idúcich kamiónov, tvrdí psychológ.

"Ak máte deti, ktoré patria medzi neposedné, počítajte s tým že v aute svoje správanie nezmenia a svoju nudu budú okato dávať okoliu najavo. Jazda v noci je pre vodiča náročnejšia a starosti s unudenými deťmi na dobrej kondícii vodiča nepridajú."

Môže sa stať, že očakávaná jazda deti tak rozruší, že nemôžu zaspať. Potom je už iba na rodičoch a najmä na matke, aby ich dokázala upokojiť. "A nezabudnite! Ráno o 3.00 hod. vozidlo odstavte a znovu ho naštartujte až s východom slnka," odporúča dopravný psychológ Karol Kleinmann z z pracoviska dopravnej psychológie Salvus.

Zdroj: www.natankuj.sme.sk