Vyhľadávanie

smahu počasie
TOPlist

Chorvátsko podpísalo prístupovú zmluvu s EÚ

09.12.2011 04:06

Chorvátsko podpísalo v piatok prístupovú zmluvu s Európskou úniou. Dokument slávnostne podpísali na okraji samitu Európskej rady v Bruseli.

Za chorvátsku stranu zmluvu podpísal prezident Ivo Josipovič. Po pristúpení Chorvátska od 1. júla 2013 sa EÚ rozrastie na 28 členov. Zmluvu však musia ešte pred týmto termínom ratifikovať všetky členské krajiny EÚ vrátane Slovenska.

O členstvo v EÚ požiadal Záhreb v roku 2003 a rok nato získalo štatút kandidátskej krajiny. Prístupový proces skomplikovali hraničné spory Chorvátska so Slovinskom, ako aj otázka spolupráce s Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu.

Európsky parlament definitívne odsúhlasil prijatie Chorvátska do únie 1. decembra tohto roku.

Chorváti musia ešte vstup do EÚ schváliť v referende, ktoré by sa malo konať začiatkom februára budúceho roka. Podľa prieskumov podporuje vstup krajiny do EÚ približne 60 percent Chorvátov.

Chorvátska vláda sa zaviazala, že bude naďalej pokračovať v reformách, najmä v oblasti justície, boja proti korupcii a organizovanému zločinu a integrácie utečencov, najmä z radov srbskej menšiny.