Vyhľadávanie

smahu počasie
TOPlist

Dobro došli do Únie: Vitaj, Chorvátsko

10.11.2011 00:00
Európska komisia včera poslala k jadranskému moru radostnú správu. Chorvátsko sa ako druhá krajina z bývalej Juhoslávie zaradí medzi členov Európskej únie. Do roku 2013 však čaká Záhreb ešte veľa práce.

Krátko po vypuknutí hospodárskej krízy mnohí tvrdili, že Únia sa tak skoro rozširovať nebude. A že prijatie Bulharska a Rumunska, ktoré vstúpili do prestížneho klubu v roku 2007, bolo na dlho posledné.

Dnes je však jasné, že všetko je inak a silná dvadsaťsedmička sa rozšíri o jedno číslo. Predseda Európskej komisie José Barroso totiž včera oznámil, že zbor komisárov odporučil, aby táto balkánska krajina uzavrela posledné štyri kapitoly prístupových rozhovorov. „Dnešný deň je historický nielen pre Chorvátsko, ale pre celú Úniu,“ povedal Barroso.

Nič sa nezmení
Dva roky ubehnú ako voda a Záhreb bude musieť ešte vypracovať prístupové zmluvy a ratifikovať ich s jednotlivými štátmi únie. Čo znamená, že sa únia po piatich rokoch opäť rozšíri. Síce len o jednu krajinu, ale nejde o žiadneho bezvýznamného hráča. Únia prijatím Chorvátska získa 5 835 kilometrov pobrežia a vyše 1 200 ostrovov. Pre bežných slovenských turistov sa vstupom Chorvátska do Únie nič zásadné nezmení. Na Jadran už roky cestujeme len na občiansky preukaz a hraničné kontroly sa vstupom do Únie nezrušia.

Rozširovanie schengenskej zóny je totiž hudba budúcnosti, ako aj prípadné prijatie eura. Letný termín vstupu do Únie však môže spôsobiť, že na prelome júna a júla roku 2013 budú hotely zaručene dlho dopredu vypredané. Veľkolepé oslavy si zrejme nedá ujsť mnoho turistov.
 

Zdroj: www.pluska.sk