Vyhľadávanie

smahu počasie
TOPlist

Doprava autom

27.01.2012 03:39

Doklady: pre vstup do Chorvátska musí byť cudzinec vybavený nasledovnými dokladmi: vodičský a technický preukaz vozidla a doklad o vykonanom poistení vozidla.

Najväčšia povolená rýchlosť:
v obci 50 km/h
mimo obce 80 km/h
na cestách určených výlučne pre dopravné vozidlá 100 km/h
na diaľniciach 130 km/h
pre motorové vozidlá ťahajúce obytný príves 80 km/h
pre autobusy a autobusy s ľahkým prívesom 80 km/h.
V daždivom počasí:
ak sú vozovky mokré, znížte rýchlosť jazdy vozidla a prispôsobte ju vlastnostiam a stavu vozovky. Odporúčame jazdiť s rozsvietenými svetlami cez deň, aj v noci.

Mobilný telefón - počas jazdy ho nepoužívajte!

Prípustné množstvo alkoholu v krvi - 0 promile od 20.8.2004!

Používanie bezpečnostného pásu je povinné.

Čerpacie stanice:
Prevádzkujú každodenne od 7. do 19. alebo 20. hodiny; počas letnej sezóny až do 22. hodiny.
Službukonajúce čerpacie stanice nachádzajúce sa vo väčších mestách ako aj na hlavných medzinárodných cestných ťahoch majú nepretržitú 24-hodinovú prevádzku.
Na všetkých čerpacích staniciach sa predávajú tieto druhy pohonných hmôt: Eurosuper 95, Super 95, Super 98, Super plus 98, Euro Diesel, Diesel a vo väčších mestách aj plyn.

Diaľničné poplatky: Záhreb-Karlovac-Bosiljevo, Bosiljevo-Mala Kapela, Mala Kapela-Gornja Ploča, Gornja Ploča-Zadar 2, Zadar 2-Pirovac, Vrpolje-Dugopolje (Split), Záhreb-Krapina, Záhreb-Bregana, Záhreb-Slavonski Brod-Županja, Záhreb-Varaždin-Goričan, Bosiljevo-Rijeka, tunel Učka a Krčki most.

Najzákladnejšie povinnosti v prípade dopravnej nehody:
O dopravnej nehode najprv upovedomte políciu (Tel.: 92)
Urobte všetky vhodné opatrenia preto, aby nebola ohrozená bezpečnosť cestnej premávky (postavte výstražný trojuholník) aby sa predišlo vzniku nového nebezpečenstva.
Počkajte na príchod polície.
Informácie týkajúce sa spôsobu riešenia dopravných nehôd, informácie o chorvátskych poisťovniach, o autoopravovniach ako aj iné v tomto prípade dôležité údaje, môžete získať od príslušníkov polície, ktorí vykonali obhliadku dopravnej nehody.
V prípade poškodenia vozidla si od polície hocijakým spôsobom, no bezodkladne a bezpodmienečne si zadovážte potvrdenie o poškodení vozidla, bez ktorého nemôžete prekročiť štátnu hranicu.
Ak potrebujete odstrániť poruchu alebo je potrebné vozidlo zaviesť do servisu, zavolajte Pomoc na ceste na Tel.: 987 (pri telefonovaní zo zahraničia, vytáčajte +385 1 987)

Ako sa vyhnúť preplneným cestám:
Aby ste si cestovanie zbytočne nepredĺžili a vyhli sa tak čakaniu v dlhých kolónach áut, radíme Vám:
Cestu si plánujte s použitím dopravného plánovača, v ktorom sú uvedené dni a cestné ťahy či smery najväčšej očakávanej hustoty cestnej premávky.
Pred tým, než sa vydáte na cestu, informujte sa o podmienkach a stave cestnej a trajektovej dopravy v HAK-u (Chorvátsky automobilový klub Informačné centrum HAK-u: 01 4640 800) alebo prostredníctvom Druhého vysielacieho programu Chorvátskeho rozhlasu (Na RDS-HRT2).